5 Aşamada Etkili Bir Kullanıcı Deneyimi Tasarlama
Kullanıcı deneyimi günlük yaşantımızda kullandığımız web tabanlı içeriklerden tutunda kullandığımız ürünlere kadar geniş bir kitleyi kapsamaktadır. Günümüzde kullanıcıların kullandıkları uygulamalar, web sayfaları hatta mobil sistemlerin geliştirilmesi kullanıcı deneyiminin geliştirilmesi ile işlevsel hale gelmektedir. Kullanıcı deneyimi analizleri müşterilerin memnuniyetinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Web ve mobil platformlarla uğraşan ve geliştiren insanların kullanıcı deneyimi nedir hakkında bir çok araştırma ve geliştirme yapması gerekmektedir.
Kullanıcı Deneyimi Tasarımı
Kullanıcı Deneyimi Tasarımı tam olarak arayüz tasarımı yapmaktan ziyade kullanıcıların bu sitedeki etkileşimlerini inceler ve analiz eder. Kullanıcının memnun olması noktasında bu tasarımlar geliştirilir ve daha iyi hale getirilir. Bu deneyim tasarımının nasıl olacağını ve düzenlemelerini belirleyen kişiye kullanıcı deneyimi tasarımcısı denir.
Mobil Uygulama Kullanıcı Deneyimi
Günümüzde hemen hemen her türlü ihtiyacın mobil uygulamalar üzerinden sağlanmaktadır. Bu uygulamaların kullanan sayısı her geçen artmaktadır. Artan kullanıcı sayısı sonucunda mobil uygulama kullanıcı deneyimi analizleri yapmak ve bu analizler sayesinde deneyimleri en üst seviyeye çıkarmak çok önemlidir. Mobil sistemlerde yapılan işlemler ve ihtiyaçlar belirlenerek bu ihtiyaçlara en doğru şekilde cevap vermek gerekmektedir. Bu ihtiyaçları yine kullanıcı deneyimi tasarımcıları inceler ve en iyi hale getirir.
5 Aşamada Etkili Bir Kullanıcı Deneyimi Tasarlama
Kullanıcı deneyimi tasarımı yapmak çok zor bir işlemdir. Birçok aşama ve basamaktan geçirilerek doğru bir şekilde analiz edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden bu alan bir meslek haline dönüşmüştür. Bu araştırmalar tek bir çatı altında toplanılması mümkün olmasa da genel geçer bir şablona büründürmek mümkündür. Bu şablonu genel olarak 5 aşamada incelemek doğru bir yaklaşımdır.
1- Araştırma ve Analiz:
Doğru bir analiz için bütün bilgilerin eksiksiz bir şekilde toplanması gerekmektedir. Bu bilgilerin toplanması maddi ve manevi açıdan bir çok zorluk barındırmaktadır. Bu yüzden bu aşamada hangi dataların toplanacağının doğru bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir.
2-Mockup Tasarımları Hazırlamak
Tasarımlarınızı en iyi şekilde sunmanız için son dönemlerde oldukça popüler olan Mockuplar ortaya çıkmıştır. Kartvizit, Broşür, katalog, kurumsal kimlik çalışmaları, araç giydirme, tabela, web site gibi bir çok tasarım çalışmasında Mockuplar kulanılmaktadır.Mockup veya mock-up aslında tasarımcıların ürettikleri tasarımları daha modern şekilde sunmaları gereksiniminden ortaya çıkmıştır.
3-Tasarımların Test Edilmesi
Mockup, tasarımı oluşturma aşaması projenin oluşturulması ve geliştirilmesinde kullanacağınız en çok aşama olacaktır. Genel olarak hazırlanan bir mockup dosyasının estetik ve modern gözükmeisne gerek yoktur. Bu hazırlıklar bilgisayar dışında herhangi bir çizim ortamında dahi yapılabilmektedir. A4 kağıdı ve kalem kullanarak bu tasarımlar hayata geçirilebilir.
4-Son Tasarım Kontrolü
Bu aşamaya geldiğinizde artık kullanıcı kitlenizi ve istekleriniz net bir şekilde biliyor olursunuz. Kimi talepler olamayacak kadar uçuk fikirlerdir. Bu aşamaya gelindiğinde artık düşünülen tasarım genel hatlarıyla ortaya çıkmaktadır. Olmayacak bir fikir dahi olsa ileride kullanılabilecek bir fikir olabilir. Onları saklamak geleceğe yönelik bir yatırım olacaktır.
5-Gerçeğe Varış
Son aşamada ortaya insanların rahatça kullanacağı bir proje çıkmaktadır. Bu proje artık sizin için bir referans değer taşıyabilir. Bu projeyi daha sonra yapacağınız projeler için geliştirmeye devam edebilirsiniz.
Bir cevap yazın