Growth Hacking; yani Türkçe çevirisi ile “Büyüme Korsanlığı” olarak ifade edebileceğimiz bu terim, ilk olarak 2010’da Sean Ellis tarafından yayınlanan bir blog postasında yerini bulmuştur. Açıkçası, bugün iyi bir büyüme korsanı olmayan kişi, günün teknoloji alanında, iyi bir pazarlamacı da olamamaktadır. Belki de growth hacking terimi, tüm kuruluşlar, bireyler için önemini daha iyi vurgulamak için Marketer 2.0 olarak yeniden adlandırılmalıdır.
Büyüme olarak, growth hacking nedir sorusuna cevap olarak; hack pazarlama ve teknoloji arasındaki kesişimdir denilebilir. Aktif bir kullanıcı, tabanının büyümesine ve korunmasına, ürününün satılmasına ve talebe maruz kalmasına yardımcı olmak için, kaynak kullanımı ve uygun maliyetli pazarlama taktikleri kullanmaktır.
Kime Uygun?
En çok yeni başlayanlar ve küçük işletmelerle, çok fazla paraya sahip olmayan ancak ivedilikle sonuç alması gereken kuruluşlara uygun olduğu söylenebilir. Bununla birlikte, aktif bir kullanıcı tabanının büyümesini ve kalıcılığını korumak isteyen herhangi bir çevrimiçi işletmeye uygulanabilir ve ölçeklenebilir bir kavramdır. Aslında günümüz dijital reklam ve pazarlama dünyasında her işletmenin zaman zaman uygulaması gereken bir kavramdır.
Growth Hacking Örnekleri
Aşağıdaki growth hacking örnekleri en çok bilinenlerdir.
1.) Ara alanda bir dağıtım sistemi bulunmalı.
Örneğin, Airbnb ilk başlatıldığında Craigslist’ten yararlanmak için iki yol bulmuştu; o sırada insanların geçici durak bulmak için kullandıkları bir numaralı site idi. İlk olarak Airbnb, yeni kullanıcıların girişlerini Airbnb sayfalarına bir bağlantı ile Craigslist’e göndermelerini teşvik ederek, trafiği giriş listelerine yönlendirmekteydiler.
2.) Hali hazırda bulunulan dağıtım kanalları kullanılmalı.
Örneğin, Dropbox yeni kullanıcı kayıt işlemlerini bu yolla % 60 arttırıp, kullanıcılara hizmet için kaydolduklarında ücretsiz 500 MB ek depolama sunmaya başlamıştır.
3.) Mevcut kullanıcıların sizin için yeni dağıtım kanalları oluşturmasına yardımcı olunabilir.
Heap ile kullanıcılar, web sitelerinin alt bilgisine Heap rozeti ekleyerek, yalnızca izleyebilecekleri ziyaretçi oturumlarının sayısını 5.000’den 50.000’e kadar arttırabilirler.
4.) Marka Özelleştirme yapılabilir.
5.) Kayıt çılgınlığı oluşturma yolu kullanılır.
6.) Twitter’ı bir satın alma kanalına dönüştürme sağlanır.
7.) Ödüllendirme yapılabilir;
İki yönlü ödül sistemi ile kullanıcıları arkadaşlarını davet etmeye teşvik etmek de bir growth hacking yöntemidir. Bu yöntem ile hem davet eden kişiye hem de davet edilen kişiye ayrı ayrı birer ödül teklif edilir.
PayPal, henüz büyümeye başladığı dönemlerde 20 dolarlık iki yönlü bir ödül sistemi sunmuştu. Eğer bir kullanıcı birini davet ederse ve davet edilen kişi PayPal kullanmaya başlarsa, bu iki kişi 10’ar dolar alıyordu. Bu promosyon kampanyası ile PayPal on milyonlarca kullanıcıya ulaşmıştı. PayPal’ın kullandığı bu growth hacking yöntemi biraz pahalı olsa da daha az süreklilik gerektireceği ve nitelikli kullanıcılar sağlayabileceğinden aslında karlı bir yöntem olduğu söylenebilir.
Bu growth hacking teknikleri ile growth marketing alanlarında avantajlı hale gelinebilmektedir. Çünkü, büyüme pazarlaması sadece müşteri artışı ile sağlanabilmektedir. Geleneksel pazarlama, huninin üstüne, hesap temelli pazarlama kilit hesaplara odaklanmayı, büyüme pazarlaması ise iş tanımı olarak tüm huniye odaklanmayı gerektirir.
Bir cevap yazın